Kräftskiva

Vid hovet åt man kräftor på senare hälften av 1500-talet, men skaldjuren ansågs så inte vara riktig föda, så det var väldigt ovanligt att man åt detta i vårt land.

Kräftorna var en populär fasterätt under medeltiden i tyska kloster. Man åt då inte kräftorna kalla, som är det vanligaste sättet idag. De använde kräftorna i t.ex. grytor.

I slutet av 1800-talet började man att äta kräftorna kalla, och det blev då mer och mer vanligt att äta kräftor i Sverige.

Våra svenska vatten blev snabbt utfiskade för att de svenska kräftorna ansågs vara läckra, så vi exporterade en hel del utomlands.

Sverige och Finland producerade mest kräftor under 1800-talets slut i Europa. På grund av det ökade fisket började myndigheterna förbjuda kräftfiske förutom en kort period varje år.

År 1907 utbröt kräftpesten, kräftpesten är en svampsjukdom som flodkräftorna inte klarar av och därför har de dött ut. På grund av kräftpesten så började vi importera kräftor från Spanien och Turkiet.

Vi odlar nuförtiden flodkräftor i dammar och så har vi planterat in signalkräftor i naturen. En kräfta ska vara minst 10 cm lång när man plockar upp dem.

När man har kräftskiva så pyntar man ofta med haklappar, papperstallrikar, servetter, papperslyktor och lustiga hattar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: